Vistas: 21
Read Time:3 Minute

«Hummm, que puc menjar avui?!» Aquesta no és una pregunta que es degui agafar a la lleugera. Depèn si estàs compromesa amb una alimentació més responsable, d’en quina part del món visquis i de quina època de l’any tinguis la necessitat de fer un mos!

Sí, el natural i honest amb el futur del planeta i la nostra qualitat de vida és que mengem el que la naturalesa ens ofereixi en el seu moment productiu. O sigui menjar segons les estacions de l’any en la regió on visquem… Ja ho sé, és complicat perquè ens agrada menjar tantes coses i de vegades, el país on visquem i per una qüestió climatològica, no hi ha producció de determinats productes i per força aquests són importats, ara com la xocolata o el cafè, per eixample (en aquest cas haurem de considerar adquirir productes de comerç just!*) | veure calendari de fruites y verdures, en castellà

[10 principis del comerç just, pdf en castellà]

Com a resultat d’aquestes consideracions el bo és tenir un plegat de receptes inspirades els ingredients de temporada, i és just el que ofereixi aquesta petita col·lecció de llibres dels quals vinc a parlar, la col·lecció cuina de festa.

Els llibres,

Aquests quatre llibres són receptaris, porten el nom de l’estació de l’any i van ser publicats durant els anys 1996 i 1997. Tenen una mida discreta, molt apropiat per tenir-lo a cuina sense fer nosa i el seu disseny és molt natural i a la vegada trencador, diria jo! Té la portada tova, tipus rústica, amb il·lustracions de Jaume Vilalta, qui ha fet servir la combinació de tres colors: natural, daurat i granat. El seu interior, en alguns dels llibres, segueix apareixent aquestes il·lustracions a l’inici de cada capítol.

Els capítols generalment comencen amb un full de color granat pàl·lid, on llista una proposta de menú de tres receptes i algunes consideracions tècniques com descripció, nombre de comensals, cost i temps d’elaboració aproximats, maridatge, taula i paraments essencials per l’elaboració de cadascun dels plats.

Les receptes

són detalladament escrites, incloent-hi fins i tot una breu explanació del producte principal que es farà servir, les tècniques culinàries que es faran servir, els possibles riscos durant la preparació (la que està escrita de manera bé definida per cada etapa) i el servei a la taula.

Ressaltar que tal com el seu nom indica (cuina de festa) part dels menús estan pensants per un major nombre de comensals, el que està assenyalat just sota el títol de cada recepte, però en algunes ocasions no serà gaire difícil adaptar les quantitats per més o menys persones.

Només s’inclou un índex general, que consta de quatre apartats, tres que són comuns a tots els exemplars: La cuina de festa i el convit, La cuina de festa, avui i El vi a la cuina de festa; i l’apartat dels menús, d’entre 11 i 13 menús, enumerats i amb la llista de tres receptes per cadascú.

La autora,

Mariona Quadrada és estudiosa de la gastronomia i de la llengua catalana. A través d’una cinquantena de llibres publicats i de tallers i xerrades gastronòmiques, difon els seus coneixements, el que molt s’agreix perquè una de les millores maneres d’aprendre i arrelar una cultura és mitjançant la seva gastronomia!

Imatge de l'índex del llibre cuina de festa, de mariona quadrada

L’hi trobo una petita col·lecció de llibres molt pràctica i que ens inspira aprofitar al màxim els ingredients de temporada amb receptes molt elegants. Espero que per les properes edicions puguim incloure un indice d’ingredients per reinvidicar encara més l’importancia de la seva tria en la temporada que li correspon i facilitar’ns la feina a l’hora de triar le receta a testar.

FICHA TÉCNICA | ISBN: primavera, 848888282; estiu, 8488882939; tardor, 848888998, hivern 848888726 | edició: primera, 1996, 1997 | autora Mariona Quadrada | idioma original: català | categoria: receptari | editora: edicions el mèdol | mesures: 20X15 cm aprox. | nombre de pàgines 120

«Un hogar próspero depende del uso de productos de temporada y de la aplicación del sentido común«

Oliver de Serres
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %